Vårtor på handen
0

Vårtor på händer och fötter är vanligt framför allt bland barn och ungdomar. De kan även ses hos vuxna och är mycket vanliga hos patienter som står på immunhämmande mediciner.

Det är ett virus som orsakar vårtor. Detta virus finns normalt i vår omgivning. Smittsamheten av viruset som orsakar vårtor är relativt låg. Det är immunförsvaret som avgör om du blir smittad. Har du haft vårtor tidigare i livet är du oftast immun.

Vanligtvis läkar vårtorna spontant, men ibland blir de kvar längre. Om vårtorna sitter i fotsulan kan de ge smärtor när du går. Dessutom kan det vara estetiskt störande att ha vårtor. Förutom på händer och fötter kan vårtor även sätta sig på andra ställen, som till exempel runt näsan och munnen.

Vårtor behandling

Behandlingen går ut på att ”reta” vårtan på olika sätt. Detta gör du för att sätta igång immunförsvaret. Det görs primärt med hjälp av olika lokalbehandlingar, som kan köpas receptfritt på apoteket, i kombination med filning.

Om dessa behandlingar inte ger resultat är det möjligt att frysa vårtan. Frysning med flytande kväve är den mest effektiva och samtidigt skonsamma behandlingen för att bli av med vårtor. Behandlingen ger inte upphov till ärr eller skador på omgivande vävnader. Efter frysningen uppkommer ofta en blåsa, som sedan torkar till en skorpa. Läkningen tar bara ett par veckor.

Det kräver oftast några behandlingar med frysning, med ungefär 4 veckors mellanrum. Särskilt om vårtorna funnits länge och om de sitter på tryckställen i fotsulan. Om vårtan sitter nära slemhinnor, som vid näsan eller munnen, kan vi försiktigt bränna med glödnål i lokalbedövning.

Vi på Grimmereds Hudläkargrupp erbjuder vårtbehandling med frysning. Du bokar då först ett läkarbesök där du får träffa vår hudläkare för en första behandling. Därefter bokar vi in uppföljande besök till vår sköterska. Läs mer om vårtbehandling här >>.