Akne i pannan och mellan ögonbrynen

AKNE

Akne, eller finnar som vi ofta kallar det för, beror på att talgkörtlarna som finns i huden producerar mer talg än vad som behövs. Talg behövs för att göra huden mjuk och smidig, men i framförallt tonåren är det vanligt att produktionen blir för hög. Då kan akne bildas. Ofta uppstår akne av en överproduktion av talg i kombination med att talgkörtlarna täppts till. Aknebakterierna i talgkörtlarna ökar i antal och inflammation uppstår.

Ofta uppstår akne i ansiktet, på bröstet eller på ryggen, där du har flest talgkörtlar. Det är vanligast i tonåren men kan förekomma i alla åldrar. Akne smittar inte och beror inte på dålig hygien. Akne är istället beroende av hormoner, hudtyp och ärftlighet. Det går att bli av med akne, men det kan krävas lite tid och kunskap.

Akne i pannan och mellan ögonbrynen

Fem svårighetsgrader av akne

– Nästan ren hud med enstaka komedoner och små rodnader.
– Mild akne med komedoner, några papler och enstaka pustler.
– Medelsvår akne med många komedoner, papler och pustler. Dock inga noduli.
– Svår akne med många komedoner, papler och pustler, samt enstaka noduli.
– Mycket svår akne med stora noduli.

Tre typer av akne

Komedon akne

Komedon betyder pormask och komedon akne består av en del svarta (öppna) och vita (stängda) pormaskar. Oftast finns det ingen inflammation, eller så är inflammationen diskret, utan direkt rodnad.

Papulopustulös akne

Papulopustulös akne består av rodnade papler och pustler. Papler är små röda finnar och pustler är som små varfyllda blåsor.

Nodulocystisk akne

Här finns djupare cystor med var. Dessa cystor kan du uppleva som en kula i huden. De kan vara smärtsamma och det finns risk för att de bildar ärr.

Akne-ordlista

Komedoner (pormaskar) = pormaskar som uppstår när talgkörteln fylld med talg blir tilltäppt.
Papler = små röda finnar eller knottror.
Pustler = små varfyllda blåsor.
Cystor = vätskefyllda blåsor.
Noduli = knutor eller små kulor i huden.
Akneärr = kan se olika ut men ibland som rosa och upphöjda märken.
Talgkörtlar = finns under huden och producerar talg, som behövs för att göra huden mjuk och smidig.

Vad du själv kan göra

Även om du inte kan hindra att akne uppstår kan du i många fall minska besvären. Rådgör med en hudläkare om rätt hudvårdsrutin för din hud (link to: /akne/hudvard), kläm inte på aknen då inflammationen kan bli sämre. Sola försiktigt och var försiktig med smink som kan täppa igen porerna.

När du ska uppsöka läkare

Kontakta en hudläkare om du upplever att du har mycket akne, ömmande knölar eller om du får akneärr.

Hur en undersökning går till

Om du går direkt till en hudläkare kan du ofta få rätt diagnos och behandling direkt. Läkaren undersöker huden och ställer frågor. Oftast behövs ingen provtagning, men det kan behövas inför vissa behandlingar. Din läkare går noggrant igenom diagnosen och tar tillsammans med dig fram en anpassad behandlingsplan.

Behandling

Behandlingen är olika beroende på vilken typ och svårighetsgrad av akne du har. Lokalbehandling använder vi vid mild till medelsvår akne och kombinerar ibland med antibiotika. Vid svår akne kan vi starta en behandling med Isotretinoin, som gör att talgkörtlarna inte producerar lika mycket talg.

Vanliga frågor om akne

Vad är det för skillnad på akne och finnar?
Akne och finnar är samma sak.

I vilken ålder kan man få akne?
I alla åldrar.

Var kan man få akne?
Överallt där man har talgkörtlar, men vanligast är ansiktet, bröstet och ryggen.

Kan man behandla akne?
Ja, all akne går att behandla.

Kan man förebygga akne?
Nej, men med en bra hudvårdsrutin kan du kontrollera aknen bättre.

KOSTNADSFRI HUDKONSULTATION FÖR AKNE

Boka en kostnadsfri hudkonsultation, så får du träffa en sköterska som hjälper dig att bedöma vilken behandling som är bäst för just din akne. Sköterskan kan antingen rekommendera en behandlingsplan med behandlingar eller ett besök hos vår hudläkare.

Boka din konsultation i vår webbokningen. Under ”Kommentar” skriver du ”Konsultation”. Om du hellre vill bli uppringd kan du lämna ditt namn och telefonnummer här nedan, så hör vi av oss inom kort.