Rätt hudvård för akne
0

I del 1 om akne berättade vi om olika typer av akne och svårighetsgrader och i del 2 berättade vi vad du själv kan göra åt akne, när du ska uppsöka läkare och hur en undersökning och behandling kan gå till. I denna tredje och sista del om akne går vi igenom rätt hudvård för akne.

Visste du att du inte kan förhindra att akne uppstår, då hormoner, hudtyp och ärftlighet spelar in? Däremot kan du lindra och behandla besvären som aknen skapar. Med rätt hudvårdsrutin kan du hjälpa huden i balans, lugna inflammationen och förstärka hudbarriären. Det är viktigt att du har med dig att akne inte har med oren hy att göra, men med rätt hudvårdsrutin kan du hjälpa huden att behandla aknen utifrån.

På din hudläkarmottagning kan du få hjälp med att ta fram en anpassad hudvårdsrutin som kan hjälpa för just din akne. Det går nämligen inte att säga exakt vilka produkter som är bäst för dig utan att se hur din akne ser ut. Rådgör med din hudläkare eller boka en konsultation hos en sköterska.

Även om de produkter du ska använda för bästa resultat beror på hur just din akne ser ut, finns det ändå några mer generella råd som kan gälla för de flesta akneproblem.

Rengör huden morgon och kväll

Du kan hjälpa huden i balans genom att rengöra morgon och kväll med en tvål anpassad för din hudtyp. Det är viktigt att komma ihåg att akne inte har med oren hy att göra och det hjälper därför inte att tvätta sig extra mycket eller med starkare tvålar.

Undvik hårda skrubbar

Hårda skrubbar kan irritera bakterierna och påskynda inflammationen. Använd hellre produkter med syror anpassade efter din hudtyp, som skonsamt exfolierar porerna nere i huden.

Använd UV-skydd dagligen

När du har akne är det extra viktigt att välja rätt UV-skydd som inte täpper till porerna och därmed försämrar din akne.

Välj återfuktande produkter med antibakteriella och anti-inflammatoriska egenskaper

Eftersom akne består av bakterier och inflammationer i huden kan antibakteriella och anti-inflammatoriska produkter hjälpa till att minska irritationen och besvären. Tänk på att inte använda för starka produkter utan hellre välja de med lugnande effekt. På en hudläkarmottagning kan du få hjälp med att välja rätt hudvård för din hud.

Du har väl inte missat Del 1 och Del 2? Du hittar den första delen här och den andra delen här.

Boka en kostnadsfri hudkonsultation

Nu kan du boka en kostnadsfri hudkonsultation. Då får du träffa en sköterska som gör en första bedömning, ger dig rekommendationer om vilken behandling som passar din hud bäst och som vid behov kan hänvisa dig vidare till vår hudläkare. Boka genom att fylla i dina uppgifter nedan, så ringer vi upp dig för att hitta en passande tid. Besöket gäller till vår sköterska och är gratis.

[ninja_form id=3]