0

I vår första del om akne berättade vi om olika typer av akne och svårighetsgrader. I del 2 berättar vi nu vad du själv kan göra åt akne, när du ska uppsöka läkare och hur en undersökning och behandling kan gå till.

Vad du själv kan göra

Även om du inte kan hindra att akne uppstår kan du i många fall minska besvären. Rådgör med en hudläkare om rätt hudvårdsrutin för din hud. Kläm inte på aknen då inflammationen kan bli sämre. Sola försiktigt och undvik smink som täpper igen porerna.

När du ska uppsöka läkare

Kontakta en hudläkare om du upplever att du har mycket akne, ömmande knölar eller om du får akneärr.

Hur en undersökning går till

Om du går direkt till en hudläkare kan du ofta få rätt diagnos och behandling direkt. Läkaren undersöker huden och ställer frågor. Oftast behövs ingen provtagning, men det kan behövas inför vissa behandlingar. Din läkare går noggrant igenom diagnosen och tar tillsammans med dig fram en anpassad behandlingsplan.

Behandling

Behandlingen är olika beroende på vilken typ och svårighetsgrad av akne du har. Lokalbehandling använder vi vid mild till medelsvår akne och kombinerar ibland med antibiotika. Vid svår akne kan vi starta en behandling med Isotretinoin, som gör att talgkörtlarna inte producerar lika mycket talg.

I nästa del om akne går vi igenom rätt hudvård för akne. Följ oss på vår Facebook eller Instagram, så du inte missar nästa del!

Boka en kostnadsfri hudkonsultation

Nu kan du boka en kostnadsfri hudkonsultation. Då får du träffa en sköterska som gör en första bedömning, ger dig rekommendationer om vilken behandling som passar din hud bäst och som vid behov kan hänvisa dig vidare till vår hudläkare. Boka genom att fylla i dina uppgifter nedan, så ringer vi upp dig för att hitta en passande tid. Besöket gäller till vår sköterska och är gratis.

[ninja_form id=3]